Connect with us

GÜNDEM

Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü KKTC’dir

Published

on

Cumhurbaşkanlığı eski Özel Temsilcisi Ergün Olgun ile eski Müzakereci Osman Ertuğ, TBMM’nin Kıbrıs Barış Harekatı Tezkeresi’nin önemine dikkat çekti.

“Türkiye’de ortak görüş”… Ergün Olgun, kararın TBMM çatısı altında hükümet ve muhalefet partilerinin desteği ile alınmış olmasının, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki milli politikasında ortak bir görüşe sahip olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, “Bu karar, Türk siyaseti ve Türk dış politikası açısından son derece önemli. İç politika açısından da zamanlaması müsait olan bir hareket oldu.” ifadelerine yer verdi.

“Yeni bir süreç başlayacak”… “Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konuyla ilgili almış olduğu karar, burada iki devletli çözümü ve hala federal çözümü isteyen partiler için yeni bir değerlendirme yapmalarına vesile olacak.” diyen Olgun, kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresi ile Kıbrıs’ta Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili yeni bir sürecin başlayacağına dikkat çekti.

“KKTC Meclisi de benzer karar almalı”… Osman Ertuğ, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nden de benzer bir adım atılmasını beklediğini belirterek, “Meclisin alacağı kararın içerisinde egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü, iki devletli uzlaşı bulunmalıdır. Ayrıca, federasyon tezinin artık tüketildiği ve buna geri dönüş olmayacağının ifade edilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

“Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü KKTC’dir”… Tezkerede Bağımsız Kıbrıs Türk Devleti ibaresinin kullanılmasını iki devletli bir uzlaşının bir parçası olarak gördüğünü ifade eden Ertuğ, “Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü KKTC’dir. Verilmek istenen mesaj, KKTC’nin gerçekleşecek uzlaşıda taraf olacağıdır. Bu belgeyi Türkiye tarafından bu yolda atılan ciddi adımlardan biri olarak görmeliyiz.” dedi.

Yusuf Bahadır AYDIN / Taha Can GÜRLEK-KIBRIS GAZETESİ

Cumhurbaşkanlığı eski Özel Temsilcisi Ergün Olgun ile deneyimli diplomat ve eski müzakereci Osman Ertuğ, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresini KIBRIS’a değerlendirdi.

TBMM’de oy birliği ile kabul edilen tezkerede, “Kıbrıs Türk Devleti’nin, uluslararası toplumun bağımsız ve eşit egemen bir üyesi olarak hak ettiği yeri alması daha fazla tehir edilemez.” ifadelerine yer verildi. Uluslararası topluma Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı insanlık dışı izolasyonlara son verme çağrısı yapılarak, “KKTC’yi hak ettiği şekilde tanımaya davet ediyoruz.” çağrısında bulunuldu.

Olgun: Uygulanan politika gerçekçi bir politika

Ergün Olgun, kararın tarihi bir önem taşıdığını belirterek, “Barış Harekâtının 50. yıldönümünde bu şekilde bir karar alınması ve TBMM’den geçmesi bizim için 20 Temmuz’u taçlandırıcı tarihi bir an, tarihi bir karar ve tarihi bir belge oldu.” dedi.

İki devletli çözümün Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkü’nün çıkarları açısından önemini vurgulayan Olgun, “Uygulanan politika gerçekçi bir politika. Kıbrıs Türkü’nün haklarını korumak ve Türkiye’nin Kıbrıs bağlantılı güvenlik çıkarlarını gözetmek bakımından iki devletli çözüm olmazsa olmaz bir noktada durmaktadır.” dedi.

“Türk siyaseti ve Türk dış politikası açısından son derece önemli”

Olgun, kararın TBMM çatısı altında hükümet ve muhalefet partilerinin desteği ile alınmış olmasının, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki milli politikasında ortak bir görüşe sahip olduğunu gösterdiğini vurguladı. Olgun “Bu karar, Türk siyaseti ve Türk dış politikası açısından son derece önemli. İç politika açısından da zamanlaması müsait olan bir hareket oldu” dedi.

“Tezkere Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili yeni bir süreç başlatacak”

Kararın Kıbrıs’taki siyasi partilere yansımalarının olacağını belirten Olgun, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konuyla ilgili almış olduğu karar, burada iki devletli çözümü ve hala federal çözümü isteyen partiler için yeni bir değerlendirme yapmalarına vesile olacak. TBMM Genel Kurulunda Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresi ile Kıbrıs’ta Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili yeni bir süreç başlatacak.” dedi.

“İsimler üzerinde vakit harcamak yerine KKTC’yi güçlendirilelim”

TBMM Genel Kurulunda Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresini kullanılan ve zaman zaman çeşitli siyasiler tarafından zikredilen “Kıbrıs Türk Devleti” ibaresini değerlendiren Olgun, “İsimler üzerinde vakit harcamak yerine, enerjimizi KKTC’nin güçlenmesine odaklamalıyız. Yurt dışında güçlenmek, müttefik ağımızı genişletmek ve lobi çalışmalarımızı artırmak önceliğimiz olmalı.” dedi.

Ergün Olgun, yurtdışında da Türk Devletleri Teşkilatı gibi lobi çalışmalarının artırılması gerektiğini belirtti.

Olgun, KKTC lehine yapılacak her çalışmanın, Kıbrıs Türk halkının geleceği ve haklarının güvence altına alınması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Hedeflerin gerçekleştirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaların artırılması gerektiğini ifade eden Olgun, “KKTC içerisinde iyi yönetişim, güçlü bir ekonomi, insanların geleceğini KKTC’de görmesi ve KKTC’yi sahiplenmesi son derece önemli.” dedi.

Ertuğ: Milli Kıbrıs davasına verilen desteğin en son ifadesi

TBMM Genel Kurulunda Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresini tarihi öneme sahip olduğunu belirten Osman Ertuğ, “Önümüzdeki dönemde gayri insani sınırlamaların ve izolasyonun kalkması son derece önemli. Bu metnin TBMM’den oy birliği ile geçmiş olması da ayrı bir tarihi olay ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından iktidarı ile muhalefeti ile verilmiş ciddi bir mesajdır.” dedi.

Ayrıca, “Bu metni çok önemli bir belge olarak değerlendiriyor ve öyle kabul ediyoruz. TBMM’nin böyle tarihi bir adımı bütünlüklü bir şekilde atmış olması, partiler ve siyaset üstü bir dava olan milli Kıbrıs davasına verilen desteğin en son ifadesi olarak görülmeli ve alkışlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Bağımsız Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü KKTC’dir”

Bağımsız Kıbrıs Türk Devleti ibaresinin kullanılmasını iki devletli bir uzlaşının bir parçası olarak gördüğünü ifade eden Ertuğ, şöyle devam etti:

“Bağımsız Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Verilmek istenen mesaj, KKTC’nin gerçekleşecek herhangi bir uzlaşıda taraf olacağıdır. Bu belgeyi de Türkiye tarafından bu yolda atılan ciddi adımlardan biri olarak görmek mümkündür.”

“Cumhuriyet Meclisi de süratle böyle bir tezkereyi geçirmelidir”

Deneyimli diplomat Ertuğ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’nden de benzer bir adım atılmasını beklediğini belirterek, “Bu konuda KKTC Cumhuriyet Meclisi’nden de destekleyici bir karar alınması gerektiğine inanıyorum. KKTC Meclisi süratle böyle bir kararı, tezkereyi geçirmelidir. Bu kararın içerisinde egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü, iki devletli uzlaşı bulunmalıdır. Ayrıca, federasyon tezinin artık tüketildiği ve buna geri dönüş olmayacağının ifade edilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Son olarak, Ertuğ, KKTC Cumhuriyet Meclisi çatısı altında bulunan bazı siyasi partilerin bu konuda çalışma yürüttüklerini bildiğini de sözlerine ekledi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Business

Özuslu: Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında Cruise turları yapılıyor

Published

on

CTP Milletvekili Sami Özuslu, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye basınında yer alan bir habere dikkat çekti.

Özuslu, “Türkiye basını ‘Bodrum’a ilk kez gelen dev kruvaziyer 3539 yolcu getirdi’ başlıklı bir haber yaptı. Explorer of the Seas adlı Cruise gemisinden inen binlerce turistin Bodrum’da keyifli zamanlar geçirdiği, Türk turizmcilerin mutlu olduğunu anlatıyor haber, ancak eksik.” ifadelerini kullandı.

“Geminin bir sonraki durağı Limosol Limanı oldu”

Açıklamasında, Türkiye basınının haberde önemli bir detayı atladığını belirten Özuslu, “Explorer of the Seas gemisinin bir sonraki durağı yazılmamış haberde… Ekleyip haberi tamamlayalım: ‘Bodrum’dan yola çıkan Explorer of the Seas’in bir sonraki durağı Limasol Limanı oldu.'” dedi.

Özuslu, Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki deniz trafiğine de dikkat çekerek, “Türkiye basını bu önemli bilgiyi vermemeyi tercih etse de gemilerin hareketlerini izleyen Marine Traffic gibi uygulamalarda, ‘birbirini tanımayan’ ve ‘limanlarını birbirine açmayacağını’ söyleyen Türkiye Cumhuriyeti ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında bol bol ‘direkt’ Cruise turları yapıldığı görülüyor.” ifadelerini kullandı.

“‘Egemen eşitlik’ten dem vuranlardan yanıt beklemiştim, kimseden ses gelmedi”

MS Oosterdam adlı bir başka kruvaziyerin de Limasol Limanı’ndan kalkarak Antalya Limanı’na uğradığını belirten Özuslu, “Benzerleri bolca var, isteyen uygulamaya girip bakabilir.” diye ekledi.

Geçtiğimiz dönemde de benzer bir duruma dikkat çektiğini ifade eden Özuslu, “Kısa bir süre önce buna benzer bilgiler verip ‘Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti limanlarını birbirlerine açma kararı aldılar da bizim haberimiz mi olmadı’ diye sormuş, ‘egemen eşitlik’ten dem vuranlardan yanıt beklemiştim. Ne Tatar ne Üstel ne turizmden sorumlu Ataoğlu ve ne de Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri bu konuda tek kelam etti! Demek ki edecek tek kelamları, konuşmaya cesaretleri yok.” şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Türklerin turizm alanında by-pass edilmesine sessiz kalınmasını eleştiren Özuslu, “Bir sonraki adımda ne mi olacak? Kim bilir, belki de ‘direkt uçuş’lar başlayacak. Yok, Ercan-Bakü ya da Ercan-Heathrow arasında değil… Larnaka-İstanbul, Antalya-Baf arasında… Teknik olarak değilse de politik olarak Bodrum-Limasol seferi ile Antalya-Larnaka seferi arasında hiçbir fark yok çünkü!..” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

GÜNDEM

New York’ta liderler buluşması

Published

on

Tatar, New York’a gitmeden önce net konuştu, “Biz Kıbrıs Türkü’nün egemenliğinden taviz veremeyiz” dedi şu mesajları verdi:

Continue Reading

GÜNDEM

YDP hükümetten çekilecek

Published

on

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Meclis Başkanı bu kez 5’inci turda da seçilemezse, hükümetten çekilmeyi yetkili kurullarına götüreceğini söyledi.

Ulusal Birlik Partisi’ne bir an evvel Meclis Başkanı için adayını belirleme ve arkasında durma çağrısı yapan Arıklı, BRT’ye açıklamalarda bulundu Arıklı, Meclis Başkanı seçim sürecinde yaşananların da ele alındığı Merkez Yönetim Kurulu toplantısında, bu konuda kendisine hükümetten çekilme dahil her türlü yetkinin verildiğini belirtti.

Ulusal Birlik Partisi’nin belirleyeceği adayın arkasında olacaklarını ifade eden Arıklı, Meclis Başkanı bu kez 5’inci turda da seçilemezse, hükümetten çekilmeyi yetkili kurullarına götüreceğini söyledi.

Continue Reading

ÖNE ÇIKAN

Kıbrıs'ta doğru yorum, doğru haber