GÜNDEM

“İki devlet kabul edilebilir bir çözüm değildir”

Published

on

GKRY Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis “To Manifesto” gazetesinde yayınlanan makalesinde, “Bu yıl, Kıbrıs’ın yasal Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’a karşı cuntanın maceracı darbesi bahanesiyle, Türkiye’nin BM Şartı’nın temel ilkelerini ve uluslararası hukuku ihlal ederek, ada topraklarının üçte birinin Türk ordusu tarafından işgal edilmesine ve yasadışı olarak kullanılmasına yol açan Kıbrıs’ı işgalinin yarım asırlık yıldönümüdür” dedi.  

Yorgos Gerapetritis şunları kaydetti:

“Mevcut statükonun devamı ve Kıbrıs’ta iki devlet kurulması, ne Yunanistan ne de Avrupa için Kıbrıs sorununa kabul edilebilir bir çözüm değildir. Yunanistan, Şubat 1977’den ve dönemin Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios ile Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş arasındaki üst düzey anlaşmadan bu yana Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler tarafından müzakerelerin temeli olarak kabul edilen tek egemenliğe, tek uluslararası tüzel kişiliğe ve tek vatandaşlığa sahip iki kesimli iki toplumlu federasyon çözümüne bağlılığını sürdürmektedir. Her türlü önerinin nihai söz sahibi olmaya devam eden egemen Kıbrıs halkına mutlak saygı çerçevesinde Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik her türlü fırsatı değerlendirme çabalarını desteklemeye devam edecektir. Adil, yaşayabilir ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulmak en önemli ulusal önceliğimizdir. Tarihi unutmadan, ölenlerin ve kayıpların anısına saygı göstererek, pusulamız, BM kararlarının belirlediği çerçevede adanın yeniden birleşmesi olmaya devam edecektir.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı, 1974’te “Türkiye’nin Kıbrıs’ı işgalinin 50. Yıldönümü” etkinliklerine katılmak üzere yarın Yunanistan Başbakan ile birlikte Güney Kıbrıs’a gidecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNE ÇIKAN

Exit mobile version