GÜNDEM

Rum lideri ne endişelendiriyor

Published

on

GKRY lideri Nikos Hristodulidis’in Atina Haber Ajansı’na açıklamalar yaptı. Türkiye’nin Kıbrıs’ı işgal ettiğini öne sürdü. Çözüm istediğini iddia etti. İşte röportaj;

“Hain darbenin ve acımasız Türk işgalinin kara yıldönümlerinin ellinci yıldönümü, kolektif ulusal düşünme için bir fırsattır. Bu, sadece alınan dersleri değil, aynı zamanda BM ve AB üyesi bağımsız bir devlet olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin topraklarının büyük bir bölümünün devam eden işgalinin yönetimine ilişkin ilke, değer ve pozisyonların yeniden teyit edilmesini de sağlamaktadır.

Yarım asır sonra, istilayı gerçekleştiren ve işgali sürdürenlerin yanı sıra Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün zorla devam etmesine izin veren herkesin sorumluluğu ağır olmaya devam etmektedir. Bugün uluslararası toplumun haklı olarak tepki gösterdiği Ukrayna’da yaşananlar, 50 yıl önce Avrupa Kıbrıs’ında yaşanmış ve temel insan haklarının ihlal edilmeye devam edilmesinin sonuçları olmuştur. Uluslararası Hukukun ve Avrupa Hukukunun, BM Şartının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlalini teşkil eden ve kendi ülkelerinde temel insan haklarından mahrum bir şekilde yaşamaya zorlanan tüm Kıbrıslıların temel özgürlüklerinin ve insan haklarının tartışmasız bir ihlalini teşkil eden sonuçlar ve eylemler…

Bu, benim ülkemdeki tarihsel gerçekliktir. Bu gerçeklik, mevcut kabul edilemez statükonun sona erdirilmesini ve Kıbrıs sorununun çözülmesini zorunlu kılmaktadır. BM kararları çerçevesinde, bugüne kadarki görüşmelerin müktesebatının yanı sıra AB’nin ilke ve değerlerini de tam olarak dikkate alan bir çözüm…

Sadece Kıbrıs sorununa kalıcı ve yaşayabilir bir çözüm bulunması, Kıbrıs’ın yasal sakinleri olan istisnasız herkes için temel özgürlükleri ve insan haklarını yeniden tesis edecektir. İşte tam da bu gerekçeyle, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına seçildiğim ilk günden itibaren, Kıbrıs sorununun çözümünü ve Türk işgalinin sonuçlarının ortadan kaldırılmasını en büyük hedefim olarak belirledim.

Yunanistan hükümeti ve Başbakan Kiriakos Mitsotakis ile tam ve eksiksiz işbirliği içerisinde, kendisine Kıbrıs’taki ikiz suçları kınamak üzere Kıbrıs’taki etkinliklere katılma davetimi kabul ettiği için teşekkür etmek istiyorum, 50 yıldır ilk kez bir Yunanistan Başbakanı bunu gerçekleştirecek. Sürekli değişen ortamı göz önünde bulundurarak, belirli bir planlama temelinde çalışıyoruz.

Müzakerelerin 2017 yazında kesildiği yerden yeniden başlaması için BM Genel Sekreteri tarafından kişisel temsilcisi aracılığıyla yeni bir girişim başlatıldı.

Zorluklara, sorunlara, tahriklere ve hayal kırıklıklarına rağmen, müzakerelerin yeniden başlaması ve işgali sona erdirecek bir çözüm bulunması için, gerekli koşulları yaratmak amacıyla mümkün olan her şeyi yapıyoruz. Mevcut durum sadece benim ülkemin geleceği olamaz, aynı zamanda Kıbrıs Helenizminin de geleceğini garanti altına almaz.

Kuşkusuz Türk tarafının olumsuz tutumu bizi endişelendiriyor ve işimizi zorlaştırıyor ancak bu durum bizim cesaretimizi kırmıyor zira hedefimizi çok iyi biliyoruz, argümanlarımızın değerine inanıyoruz, başarabileceğimize dair gerekli güvene sahibiz.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNE ÇIKAN

Exit mobile version