Connect with us

EĞİTİM

KKTC vatandaşı öğrenciler artık ücret ödemeyecek

Published

on

YÖK Başkanı Özvar, “KKTC uyruklu olup KKTC’de ortaöğretimini tamamlayan tüm öğrenciler program süreleri boyunca ücret ödemeyecekler” açıklamasını yaptı.

Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “KKTC uyruklu olup KKTC’de ortaöğretimini tamamlayan tüm öğrenciler ister YÖS sınavı isterse YKS sınavı ile devlet üniversitesine kayıt yaptırmış olsun, program süreleri boyunca ücret ödemeyecekler.” ifadesini kullandı.

Erol Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücreti bakımından Türk vatandaşı öğrencilerle aynı esaslara tabi olacaklarını bildirdi.

Kararın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle alındığını belirten Özvar, “2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları Ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar”ın 3. maddesine 9. fıkra eklendiğini hatırlattı.

Özvar, eklenen fıkra ile yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında devlet üniversitelerine kayıt yaptıran KKTC uyruklu öğrencilerin herhangi öğrenim ücret ödemeyeceklerinin hüküm altına alındığını ifade etti.

Söz konusu fıkra hükmüne ilişkin olarak 13 Eylül 2023’te Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararı alındığını anımsatan Özvar, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının katkıları ve Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda uygulanmasına 2024-2025 eğitim öğretim yılında başlanılacaktır. Diğer taraftan Kararın 1. maddesinin 6. fıkrasında ise bugüne kadar KKTC uyruklu olup ÖSYM merkezi yerleştirme sınavı ile devlet üniversitelerine kayıt yaptıran öğrencilerin geçmiş yıllarda olduğu gibi herhangi bir ücret ödemeyecekleri hüküm altına alınmıştır. Sonuç olarak, KKTC uyruklu olup KKTC’de ortaöğretimini tamamlayan tüm öğrenciler ister YÖS sınavı isterse YKS sınavı ile devlet üniversitesine kayıt yaptırmış olsun, program süreleri boyunca hiçbir ücret ödemeyeceklerdir. Programı aşan ya da ikinci bir üniversiteye kayıt yaptın öğrenciler sadece katkı payı ödeyeceklerdir.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EĞİTİM

Sahte diploma skandalları acı meyvesini verdi: Tercihler düştü!

Published

on

Kıbrıs Postası’na konuşan Eğitim Bilimci Salih Sarpten, YKS tercihlerinde yaşanan düşüşü sahte diploma skandalının sonucu olduğuna dikkat çekti…

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde yürütülen sahte diploma soruşturması KKTC üniversitelerinin tercih eden öğrenci sayısını etkiledi…

YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. 2023’te KKTC üniversitelerine yerleşen öğrenci sayısı 13 bin 728, yerleşme oranının ise yüzde 82 iken, bu yıl 12 bin 180 kişi yerleşti. Ülke genelindeki lisans programlarına bu yıl 12 bin 401 kontenjan ayrılırken, yerleşen öğrenci sadece 8 bin 108’de kaldı. Buna göre lisans programlarının yüzde 45’lik bir oranı boş kaldı.

“SAHTE DİPLOMA SKANDALLARI CİDDİ DARBE VURDU”

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Eğitim Bilimci Salih Sarpten, sahte diploma skandallarının ülkemizdeki üniversite eğitimini kalitesine ciddi darbe vurduğunu söyledi.

Sarpten, onlarca soruşturma, mahkeme, tutuklama, kamu vicdanını yaralayan uygulamanın film gibi yaşanırken, bahse konu üniversitenin eğitim hayatına hiçbir şey yokmuş, her şey gayet normalmiş gibi devam etmesinin KKTC’de “parayla diploma alınıyor” algısını derinleştirdiğinin altını çizdi.

“PAHALILIK DA TERCİHLERİ ETKİLEDİ”

Tercihlerdeki düşüşün bir diğer nedenini; pahalı bir yaşam olarak değerlendiren Salih Sarpten, “Kayıt harçlarından, ulaşım ve konaklamaya kadar birçok acıdan Türkiye’den çok daha pahalı olan yaşam koşulları ve ülkenin öğrenci dostu olmaması tercih oranlarını düşürüyor” dedi.

“KALİTE ODAKLI YÜKSEKÖĞRENİM POLİTİKAMIZ YOK”

Tercihlerdeki düşüşün bir nedeninin de kalite odaklı bir yükseköğretim politikasının olmamasına bağlayan Sarpten, “Eğitimde kaliteyi odağına alan bir yükseköğretim politikasının olmaması ülkemizdeki öğrenci profillerinde ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

“İYİ BİR EĞİTİM ALMAK İSTEYEN NİTELİKLİ ÖĞRENCİLER ÜLKEMİZ ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH ETMİYOR”

İyi öğrencilerin, tercih edecekleri üniversitelerin öğrenci profillerine büyük önem gösterdiğini söyleyen Eğitim Bilimci Sarpten, “Hazır bulunuş düzeyi yüksek, iyi liselerden gelen ve iyi bir eğitim almak isteyen nitelikli öğrencilerin ülkemiz üniversitelerini tercih etmiyor” şeklinde konuştu.

“GEÇMİŞ YILLARDA KAYIT HAKKI ELDE EDENLERİN TAMAMININ KAYIT OLMADIĞI DA GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

Öte yandan, geçmiş yıllardaki oranlara ve kayıt hakkı elde eden bu öğrencilerinin tamamının kayıt olmayacağı gerçeğin de göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Eğitim Bilimci Salih Sarpten, “Ülkemizdeki üniversitelerin tercih edilebilirliğinin düştüğünü söyleyebiliriz. Bu durumun birden çok sebebi olduğunu düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Continue Reading

EĞİTİM

Elinizi DAÜ Beach Club’dan çekin!

Published

on

DAÜ BİR-SEN’den yapılan açıklamada, DAÜ Beach Club’ın “DAÜ’nün vazgeçilmezi” olduğunu belirterek, “DAÜ Beach Club konusunda Vakıflar Örgütü’nün DAÜ ile iş birliği içerisinde hareket etmesi en doğru olandır” denildi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası’ndan (DAÜ BİR-SEN) yapılan açıklamada, DAÜ ve toplumun, söz konusu yerin  özelleşmesine asla müsaade etmeyeceği vurgulanarak, Sendikanın bu konuda her türlü mücadele içerisinde yer alacağını kaydetti.

“Elinizi DAÜ Beach Club’dan çekin” diyen DAÜ Bir-Sen, “özelleştirme” ile gündeme gelen DAÜ Beach Club ve etrafındaki araziler ile ilgili Bakanlar Kurulu’nun 18 Temmuz tarihinde aldığı kararların, endişelerini artırdığını belirtti.

Sendika şunları kaydetti:

“Eski rektörlük binasının ve binanın olduğu arazinin sahibi Kıbrıslı Rum, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmuş ve gelinen noktada bu konu için bir takas meselesi ortaya çıkmıştır. Bu takas ile Kıbrıslı Rum mal sahibine Güney’de Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne  ait olan bir arazi verilecektir. Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne de Kuzey’de bu arazinin eşdeğerinde başka bir arazi verilme durumu ortaya çıkmıştır. Tam da bu noktada DAÜ Beach Club ve etrafındaki araziler ve peşkeş gündeme gelmiştir.

Geçtiğimiz hafta yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile önceden DAÜ kullanımda olan 16 dönümlük arazi Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi mülkiyetine geçmiş bunun karşılığında DAÜ’ye 18 dönümlük bir arazi devredilmiştir. Ancak DAÜ’ye devredilen arazilerin sit alanı olması nedeniyle buralara inşaat yapılamayacağı ortadır. Yine Bakanlar Kurulu kararında Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne  DAÜ’den alınıp devredilen Beach Club etrafındaki araziler için bir yatırımcı ya da işletmeciden bahsedilmesi çok manidardır. Bu özelleştirmenin yolunu açacak resmi makamlar tarafından alınmış bir karardır. Özelleştirme haberleriyle bizleri rahatsız eden bu olay için Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ile resmi makamlar derhal açıklama yapmalıdır. Aksi halde bu sessizlik çok endişe vericidir. Bu noktada Vakıflar Örgütü’nün DAÜ ile iş birliği içerisinde hareket etmesi en doğru olandır.

Son söz, Beach Club hepimizin göz bebeği ve topluma mal olmuş DAÜ’nün vazgeçilmezidir. Gözlerini DAÜ Beach Club’a dikenler bilmelidir ki; DAÜ ve toplum buranın özelleşmesine asla müsaade etmeyecektir. Sendikamız DAÜ BİR-SEN bu konuda her türlü mücadele içerisinde yer alacağını kamuoyu ile tekrardan paylaşmaktadır.”

Continue Reading

EĞİTİM

“Sosyal tesislerimizi korumak adına her türlü adımı atacağız”

Published

on

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörlüğü, DAÜ Deniz Tesisleri (DAÜ Beach Club) hakkında açıklama yaptı, sosyal tesislerinin korunması adına gereken her türlü adımları atacaklarını belirtti. 

Yapılan açıklama şöyle: 

“Bakanlar Kurulu’muzun, 18.07.2024 tarihinde, 1984 yılından beri, Üniversitemizin kullanım ve tasarrufunda bulunan ve halkımızca DAÜ Beach Club olarak bilinen Sosyal Tesislerimizin içinde bulunduğu arazinin bir kısmının tahsisini iptal ederek, iptale konu alanın Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne devredilmesine yönelik kararı ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.

Sürecin başından itibaren, Hükümet Yetkililerimiz ve Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ile yapmış bulunduğumuz görüşmeler, nispeten olumlu olarak değerlendirilebilecek bir netice vermiş ve fiilen sosyal tesislerimizin üzerinde kurulmuş olduğu alan, Üniversitemizin ve dolayısı ile halkımızın kullanımında kalmıştır.

Arazinin henüz inkişaf edilmemiş olan ve Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne verilen alanın (yaklaşık 16 dönüm) yerine ise, yine sosyal tesislerimizin genişletilmesine uygun bir başka alanın, (yaklaşık 18 dönüm) Üniversitemizin kullanım ve tasarrufuna bırakılmasına ilişkin karar alınmıştır. Yine sürecin tamamlanması ile birlikte Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) takas işlemine girecek olan eski Rektörlük binasının da 1 dolar nominal değer karşılığı üniversitemizin kullanımına verileceği kararı üretilmiştir. Ayrıca Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne verilecek yerin nasıl kullanılacağına mutlak suretle Doğu Akdeniz Üniversitesi Vakfı yönetimi ile istişare edilerek karar verileceği de koşullardan biri olarak açıklanmıştır.

Üniversitemizin taraf olmadığı, üçüncü kişiler ve TMK arasındaki bazı işlemlerin akıbetine bağlanmış olan Bakanlar Kurulu kararının uygulanmasını takip edeceğimizi ve yasaların öngördüğü hak düşürücü süreler içerisinde, Bakanlar Kurulu kararında bahsi geçen işlemlerin tamamlanması halinde, özelde Üniversitemiz ve Gazimağusa’mız ve genelde ülkemiz için değeri ve anlamı tartışılmaz Sosyal Tesislerimizin korunması adına gereken her türlü adımı atmaktan geri durmayacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.”

Continue Reading

ÖNE ÇIKAN

Kıbrıs'ta doğru yorum, doğru haber