Connect with us

GÜNDEM

KKTC ile doğrudan uçuşlar ve doğrudan ticaretin başlatılması gerekmektedir

Published

on

 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,  Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecine girişilmesinin söz konusu olmayacağını vurguladı.

Kıbrıs Türkü ile aralarındaki sarsılmaz bağları daha da güçlendirmek için burada olduklarını kaydeden Yılmaz, “Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin maruz kaldığı insanlık dışı izolasyonun son bulması, KKTC ile doğrudan uçuşlar ve doğrudan ticaretin başlatılması gerekmektedir.” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yabancı muhataplarla doğrudan temaslarda bulunmasına engel çıkarmaya da son verilmesi elzemdir” şeklinde konuşan Yılmaz, Türkiye olarak uluslararası topluma Kıbrıs Türklerinin haklı davasını anlatmaya devam edeceklerini ve KKTC’ye desteklerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

–  “Projeleri incelemek ve yeni somut adımlar atmak üzere Lefkoşa’dayız”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu sabah KKTC’ye gelmesinin ardından Ercan Havalimanı’nda Başbakan Ünal Üstel ile birlikte basın açıklaması yaptı.

Yılmaz, konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetin selamlarını ileterek başladı.

Yılmaz, “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti iş birliğine yönelik temaslarda bulunmak, devam eden projeleri incelemek ve yeni somut adımlar atmak üzere Lefkoşa’dayız. Kıbrıs Türkü ile aramızdaki sarsılmaz bağları daha da güçlendirmek için buradayız.” dedi.

Yılmaz, ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve Hükümet ortakları ile bir araya gelerek, gündemdeki projeler, KKTC ekonomisinin güçlendirilmesi ve Kıbrıs meselesindeki güncel gelişmeler başta olmak üzere ortak gelecek vizyonunu değerlendireceklerini söyledi.

“2024 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması bildiğiniz gibi yürürlükte. Anlaşma kapsamındaki ilk Teknik Heyet kararımızı ağustos ayın içerisinde aldık. Bu kapsamda aktarılması öngörülen kaynakları aktardık. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuşan Yılmaz, geçen sene olduğu gibi bu sene de kaynak kullanımında önceliklendirme yaparak, tasarruf ve verimliliği artıracak bir yaklaşım benimsediklerini ve bunun takibini de yerinde yaptıklarını ifade etti.

– “Enerji arzı konusuna Kıbrıs’ın güvenliği ve kalkınması açısından çok önem veriyoruz”

İşbirliğini daha etkin işletecek konulara özelikle odaklandıklarını kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ziyaretimiz kapsamında Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen tüm siyasi partilerin katılımları ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin enerji arz güvenliği ana başlıklı bir istişare toplantısı yapacağız.

Burada siyaset üstü bir konu olan enerji arz güvenliğiyle alakalı olarak; sorunları, ihtiyacı ve çözümü birlikte tespit ederek hızlı şekilde sürdürülebilir sonuçlara nasıl ulaşacağımıza bakacağız.

Kıbrıs’ta enerji arzının sürdürülebilirliğinin sağlanması, ülkenin ekonomik kalkınmasının ve stratejik bağımsızlığının temel taşlarından biridir. Sürdürülebilir bir enerji altyapısı, sadece bugünün ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda gelecekteki büyüme ve refahın da güvencesi olur. Bu nedenle enerji arzı konusuna, Kıbrıs’ın güvenliği ve kalkınması açısından çok önem veriyoruz.”

Yılmaz, Başbakan Ünal Üstel ile açılışına çok az bir zaman kalan Yeni Girne Askeri Hastanesi’nin ilk etapta, ayakta tedavi ve muayene hizmetleriyle sınırlı olarak, KKTC’li vatandaşların ve burada yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullanımına açılmasına yönelik bir protokolü imza altına alacaklarını belirtti.

– “KKTC’nin, Adaya damgasını vuracağı projelerden biri…”

“Barış Harekâtı’nda şehit olan KKTC vatandaşlarının yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına; Türkiye’de gazi ve şehit yakınlarına tanınan haklara benzer hakların tanınmasına ilişkin bir protokol daha imzalayacağız.” diye konuşan Yılmaz, KKTC vatandaşı şehit yakını ve gazilerin “sosyal tesislerden yararlanma hakkı, Kredi ve Yurtlar Kurumu burs önceliği” gibi birçok hak, indirim ve muafiyetten yararlanabileceklerini aktardı.

Yılmaz, “Aslında bizim gönlümüzde birbirinden farkı olmayan ve Barış Harekâtı’nda Türkiyeli silah arkadaşları ile beraber, kahramanca çarpışan KKTC’li şehit ve gazilerimize de benzer hakları tanımış olacağız. Bu vesileyle tüm şehitlerimize ve ebediyete intikal eden gazilerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize ve şehit yakınlarımıza minnet duygularımızı ifade etmek istiyorum.” dedi.

Yapımı hızla devam eden ve KKTC’nin “Adaya damgasını vuracağı projelerden biri” diye nitelediği  “KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binaları” inşaat alanında da incelemelerde bulunacaklarını ifade eden Yılmaz, “Ziyaretim kapsamında Maraş’ta yaşayan kardeşlerimizle anlamlı bir buluşma yapacak ve onlarla da hasret gidereceğiz.” ifadesini kullandı.

– “Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin maruz kaldığı insanlık dışı izolasyon son bulmalı”

Son dönemde yaşanan gelişmelerin Doğu Akdeniz’de istikrarın önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurgulayan Yılmaz, Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecine girişilmesinin söz konusu olmayacağını kaydetti.

“Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın her fırsatta altını çizdiği bu hususlarla en güçlü şekilde Kıbrıs Türkü’nün yanındayız. Bu haklarınızın asgari tezahürü olarak, Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin maruz kaldığı insanlık dışı izolasyonun son bulması, KKTC ile doğrudan uçuşlar ve doğrudan ticaretin başlatılması gerekmektedir. Ayrıca, Sayın Tatar’ın yabancı muhataplarla doğrudan temaslarda bulunmasına engel çıkarmaya da son verilmesi elzemdir.” diyen Yılmaz, Türkiye olarak uluslararası topluma Kıbrıs Türklerinin haklı davasını anlatmaya devam edeceklerini ve KKTC’ye destekleri sürdüreceklerinin altını çizdi.

Yılmaz, “son dönemde dijital medya kanallarında da bir kara propaganda yapma çabası var. Tarihi gerçeklerin üstünü senaryolarla örtmeye çalışanlar var ama hiçbir senaryo, hiçbir kurgu , tarihi gerçeklerin üstünü örtemez. Ne yaparlarsa yapsınlar, tarihi gerçekler ortada. Her iki tarafta 50 yıldır bir huzur ortamı yaşanıyor. ” ifadelerine yer verdi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşenleri saygı ve rahmetle, gazileri minnetle anan Yılmaz, KKTC’’nin siyasi statüsüyle, ekonomisiyle, sosyal hayatıyla her bakımdan yükselmeye devam edeceğini vurguladı.

“Türkiye yüzyılı aynı zamanda Kıbrıs Türklerinin yüzyılı olacaktır.” diyen Yılmaz, geleceği hep birlikte inşa edeceklerine inanç belirtti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Business

RUMLAR NAVTEX İLAN ETTİ: 5’İNCİ BLOKTA SONDAJ YAPACAKLAR

Published

on

Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu, ExxonMobil’in sondaj platformuyla 5. blokta yer alan “Elektra” bölgesinde sondaj çalışmasına başlayacağını açıkladı

Continue Reading

GÜNDEM

YUNANİSTAN VE RUMLARDAN TÜRKİYE’YE ‘YENİ SURİYE’ TEHDİDİ!

Published

on

Yunanistan ve güney Kıbrıs, ‘Türkiye’nin Suriye ile deniz yetki anlaşması imzalayacağı’ yönündeki açıklamalara ‘tehdit vari’ karşılık verdi.

Continue Reading

GÜNDEM

‘Tatar, görüşmeye gelmiyor’a cevap

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Türkiye Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Tatar görüşmede yaptığı konuşmada, Muğla’daki helikopter kazası ve Balıkesir’deki mühimmat deposundaki patlama nedeniyle yaşamlarını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk Milletine başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca Azerbaycan Havayollarına ait uçağın Kazakistan’da düşmesi nedeniyle de Azerbaycan halkının üzüntüsünü paylaştığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türkü’ne her zaman destek verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’den getirilen suyun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne büyük değer kattığına ve tarımdaki potansiyelin arttığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turizm ve yükseköğretim alanlarının yanı sıra hizmet sektörü ve sanayide yapılan yatırımlarla potansiyel ve kapasitenin arttığına işaret etti.

Pandemi ve 6 Şubat Depreminin ekonomik sıkıntılar getirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle dünyada maliyetlerin arttığını ve mali kriz yaşandığını ancak Türkiye’nin süreci iyi yönettiğini ve sıkıntıların aşılmaya başlandığını vurguladı.

Kıbrıs’taki yeni siyasete Türkiye’nin tam destek vermesinin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaların bu siyasetin zeminini güçlendirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, New York’ta BM ev sahipliğinde gerçekleşen gayrı resmi yemek sonrası yapılan BM açıklamasında, ‘görüşme sürecinin başlaması için ortak bir zemin yok denmesinin ve iki tarafın ayrı pozisyonundan bahsedilmesinin’ diplomatik anlamda bir kazanım olduğunu ifade etti.

Haspolat’ta bir sınır kapısı açılmasını 4 yıldan beridir gündeme getirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeşil hat tüzüğü bağlamında iki halk arasında ticaretin artmasına ve Metehan sınır kapısındaki yoğunluğun azaltılmasına katkıda bulunulacağını vurguladı.

Metehan Bölgesinde Cumhurbaşkanı Yerleşkesi ve Cumhuriyet Meclisi yanında 400 dönümlük bir park yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, park sayesinde vatandaşın yürüyüş ve bisiklet yollarına sahip olacağını ve sosyal faaliyetlerini yapabileceğini ifade etti. Yapılan yatırım nedeniyle Metehan Bölgesi’ndeki trafiğin artacağını bu nedenle Haspolat ıSnır Kapısı’nın önem kazandığını kaydetti.

Rum Lider Nikos Hristodulidis’in, kapılar konusunda ‘Tatar, görüşmeye gelmiyor’ açıklamasına karşılık kendisine ‘önerisinin ne olduğunu’ sorduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Liderin, Erenköy ve Kiracı Köyden Rum tarafından Rum tarafına geçilecek bir transit geçiş istediğine dikkat çekti. Yapılacak çalışmanın sınır kapısı olmadığını ve bir maliyeti olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, yapılan talebin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün siyasetinin dünyaya duyurulması ve kabul edilmesi bakımından iki ülke arasındaki istişarelerin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olunduktan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı ve kimliğiyle toplantılara katılmaya başlandığını dile getirdi.

Kıbrıs’a olan yakınlığı nedeniyle Suriye konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin bölgede etkin olmasını önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tatar, Suriye ile deniz yeki alanlarında yapılacak antlaşmaların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne olumlu ve yapıcı yansımaları olacağına ve jeopolitik olarak değerinin artacağına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasının devamında şöyle konuştu:

“Anavatan Türkiye’nin güçlü olması bize güç katar. Türkiye büyük bir devlettir. Doğu Akdeniz’de jeopolitik ve jeostratejik gelişmelere bakıldığında, Mavi Vatanda siyaset çok önemlidir. Anavatan, Yavru Vatan, Mavi vatan ve Gök Vatan’ı birlikte değerlendiriyoruz. Devletimizin statüsü ve değeri artıyor. Bu durum devletin halkına sunacağı refahı artıyor. İktisadi ve mali işbirliği protokolleriyle yatırımların artması bize umut veriyor. Pandemi öncesi rakamlar aşıldı. Ülkeye gelen yolcu ve turist sayısı arttı.”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da konuşmasında, Muğla ve Balıkesir’de meydana gelen kaza dolayısıyla taziye mesajı yayınlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teşekkür etti, Türk halkının Kıbrıs Türkü ile birlik ve beraberlik içinde aynı duyguları paylaşmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.

Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliklerinin sonuçlarının ele alındığını dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’nün özgürce kalkınması, müreffehi ve esenliği için her türlü imkanı seferber etmeye devam edeceğini kaydetti.

Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu iki devletli çözüm siyasetinin Türkiye tarafından desteklendiğini anlatan Yılmaz, Kıbrıs Türkü’nün yarım asırdan beridir hak ve adalet arayışı içinde olduğunu belirtti, adanın gerçeklerine uygun adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme inançtan güç alındığını vurguladı.

“Kıbrıs adasının gerçeği iki devlet ve iki toplumdur” diyen Yılmaz, Kıbrıs meselesinin bu anlayıştan uzak bir şekilde çözülemediğine dikkat çekti, çözümsüz geçen yıllara işaret etti.

Federasyon defterinin kapandığına vurgu yapan Yılmaz, Türk ve Rum liderlerin New York’ta Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde bir araya geldiği yemek sonrasında BM’nin yaptığı açıklamada müzakerelerin başlaması için ortak zemin bulunmadığının ilk kez resmi olarak teyit ettiğini kaydetti. Yılmaz Kıbrıs konusunda bu gerçeğe uygun hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yılmaz konuşmasının devamında “Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün yani özden gelen haklarının uluslararası toplum tarafından tescil edilmesi ve Kıbrıs Türkünün gerçek anlamda eşit bir şekilde oturması önceliğimiz ve ana politikamızdır” dedi

Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyayla bütünleşmesini ve Kıbrıs Türkü’nün güvenliği ve selameti için ellerinden gelen çabayı göstermeye devam edeceklerine dikkat çekti.

İktisadi ve mali işbirliği konularını da yakından takip ettiklerini anlatan Yılmaz, KKTC’nin alt yapısı ve üst yapısının geliştirilmesi için iki devletin kurumlarının çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin bitmek üzere olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Yılmaz, yerleşkede bulunulan parkın ve kütüphanenin ayrı bir çekim merkezi olacağını dile getirdi.

Yılmaz ziyaretten dolayı teşekkür etti.

Continue Reading

ÖNE ÇIKAN

Kıbrıs'ta doğru yorum, doğru haber