Connect with us

GÜNDEM

Ciddi gelişme beklemiyoruz

Published

on

Kıbrıs Türk tarafının eski müzakerecisi Özdil Nami ile Kıbrıs Rum tarafının eski müzakerecisi Andreas Mavroyannis, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 79’uncusu toplantısına işaret ederek, Kıbrıs sorununda ciddi bir gelişme beklemediklerini ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının eski müzakerecisi Özdil Nami ile Kıbrıs Rum tarafının eski müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Politis gazetesine demeç verdikleri belirtildi.

Nami ile Mavroyannis’in New York’taki BM Genel Kurulu çerçevesinde ciddi bir gelişme yaşanmasını beklemediklerini yazan gazete, her iki ismin de gazeteye verdikleri demeçlerde önümüzdeki dönemde Kıbrıs sorununda açılacak gibi görünen perspektiflere işaret ettiklerini iletti.

Nami’nin gazeteye demecinde egemen eşitlik ve siyasi eşitlik konularında açıklamalarda bulunduğunu yazan gazete, Nami’nin “Tatar’ın zihninde egemen eşitlik ile siyasi eşitlik arasındaki fark nedir?” sorusuna “Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu görüşlerden bazı belirsizlikler ortaya çıkıyor” yanıtını verdiğini aktardı.

Gazeteye göre Mavroyannis ise açıklamasında Türkiye’nin, Kıbrıs sorunundaki hareketlilik eksiliğinden dolayı suçlanmak istemediğine dair bir his bulunduğunu öne sürdü.

Nami ile Mavroyannis’in ortak inancının, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın tezlerinin değişimler ve belirsizlikler gösterdiği şeklinde olduğunu da öne süren gazete, Nami ile Mavroyannis’in New York’taki BM Genel Kurulu çerçevesinde ciddi bir gelişme yaşanmasını beklemedikleri, fakat muhtemelen herhangi bir hamlenin Ekim ayı içinde gerçekleşeceği konusunda hem fikir olduklarını ekledi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Rum Bakanlar Kurulu, Kıbrıslı Türk’e mal iadesi ve tazminat ödemesini onayladı

Published

on

Rum Bakanlar Kurulu, Kıbrıslı Türk’e mal iadesi yapılmasını ve 2 milyon 123 bin 950 Euro tazminat ödemesini onayladı.

Avukat Murat Metin Hakkı, Dizdarköy ve Pera Chorio’daki taşınmaz mallarla ilgili olarak 2019’dan beri Güney Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde devam eden davanın sonuçlanma aşamasına geldiğini kaydetti.

Avukat Hakkı, davaya ilişkin Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklama yaptı.

18 taşınmaz malda tamamen veya hisseli olarak hak sahibi olan davacının 1960 öncesi ailesiyle önce Türkiye sonra İngiltere’ye göç ettiği ve babasının 1998’de vefatıyla Türkiye’deki aile işlerinin başına geçtiğini belirten Hakkı, 1954’te vefat eden babaanne adına kayıtlı olan malların 2010’da başlayan tereke işlemlerinin 2014’te sonuçlandırılmasıyla tek torun olan davacının adına kaydettirildiğini söyledi.

“7 civarındaki taşınmaz malda onlarca göçmen evi inşa edildi. Bunların bazılarının içinden yol geçti veya bir takım bölümler civardaki okullara avlu olarak kullanım maksatlı tahsis edildi.” diyen Hakkı, müvekkilinin 2014’ten başlayarak birçok kez Rum Yönetimi İçişleri Bakanlığı’ndan ödeme ve iade talep ettiğini ancak cevap alamadığı için 2019’da dava açmak zorunda kaldığını anlattı. 

“DAVACI, 74 ÖNCESİ ADADAN GÖÇ ETTİ VE KUZEY’DE ESKİDEN RUM MÜLKİYETİNDEKİ TAŞINMAZLARDAN İSTİFADE ETMEDİ”

Hakkı, müvekkilinin Rum mahkemesine mülkiyet hakkı ihlali iddiasıyla mal iadesi ve tazminat talebiyle başvurduğunu ifade etti.

Hakkı, başvuru ardından başlatılan dava sürecine ilişkin şunları kaydetti:

“Müvekkilimin ailesi ve bağlantıları uzun süre yetkili makamlarca araştırıldı. Kuzey’de 1974 öncesi Rumlara ait herhangi bir mülkten istifade etmediği teyit edildi. Mahkemede duruşma takviminin belli olmasıyla uzlaşı görüşmeleri hızlandı. Rum Hükümeti geçtiğimiz aylarda dostane çözüm önerdi. 

Rum Bakanlar Kurulu’nun geçen hafta onayladığı uzlaşıya göre, halen göçmen tasarrufunda olan ve kamu maksatlı kullanılan 7 taşınmaz mal için toplam 2.123.950 euro istimlak tazminatının nakit olarak ödenecek. Toplam 91,292 metrekare büyüklüğünde olan kalan tüm mallar da vasilik yasası kapsamından çıkartılarak boş şekilde tamamen müvekkilinin serbest tasarrufuna sunulacak.”

Hakkı, Güney’deki Türk mallarıyla ilgili dava açan kişilerin 1974 öncesinde adadan göç etmiş ve Kuzey’de eskiden Rum mülkiyetindeki taşınmazlardan hiç istifade etmemiş biri olması halinde birçok kez tazminat aldığını veya malının serbest bırakıldığını da kaydetti.

“HALEN KUZEY’DE YAŞAYAN, 1974 SONRASI ADA DIŞINA ÇIKAN KİŞİLERİN DURUMU DAHA KARMAŞIK”

Halen Kuzey’de yaşayan veya 1974 sonrası ada dışına çıkan ve/veya mallarına 1974 sonrasında hükümetçe el konan kişilerin durumunun daha karmaşık olduğunu belirten Hakkı, bu durumun yakın zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gündemine gelecek üç davada ele alınacağını söyledi.

Avukat Hakkı, bu davaların ikisinin kendisinin takip ettiği Barutçuzade Ahmet Vasıf Efendi Vakfı mülkleriyle ilgili olduğunu ifade etti.

Continue Reading

GÜNDEM

NATO üyeliği halinde garanti ve ittifak anlaşmaları ortadan kalkar

Published

on

Continue Reading

GÜNDEM

NATO AB değil, Anavatan Türkiye keyfi siyasi kararlara izin vermeyecektir

Published

on

Continue Reading

ÖNE ÇIKAN

Kıbrıs'ta doğru yorum, doğru haber