‘Lute Rumların çabalarından kuşku duymuyor’

BM yetkilisi Lute

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, “içinde bulunulan zamanın, Kıbrıs sorunu açısından, bugüne kadar bilinen dönemin sona ermesine damgasını vuracak kadar kritik olduğu görüşünü” yineledi. Mavroyannis “Sayın Lute, Genel Sekreter’i ikna etmek için, (Guterres’in) Kıbrıs sorununa yeniden müdahil olmasının çözümü gündeme getireceği özlü olasılığı bulunduğuna ikna olmak istiyor. Sayın Lute çabalarımızdan kuşku duymuyor ancak bizi geçen yıl başarısız olanın bu yıl başarılı olacağına inandıran şeyin ne olduğunu soruyor” dedi. Mavroyannis, BM’nin bu yaklaşımının, “çözüm yerine çıkmazla karşı karşıya getirecek bir prosedüre girme tehlikesi konusunda Rum tarafını koruma niteliğinde olduğu” görüşünü de ortaya koydu.

Andreas Mavroyannis

Mavroyannis, Genel Sekreter’in sadece Crans-Montana’daki görüşmede ifade edilen prosedürden değil genel olarak prosedürden söz ettiğine dikkat çekti. Mavroyannis “Yani, taraflar uzlaşırsa başka bir şey, başka bir prosedür olabilir” izahında bulundu ancak bunun, masada başka bir şey olduğu anlamına gelmediğini de ekledi.

Rum tarafına (Lute tarafından), başka bir şey isteyip istemediğinin ve iki devletli uzlaşı çözümünün kendi düşünceleri mi olduğunun sorulup sorulmadığı sorusuna karşılık Mavroyannis “Hayır, bize tam olarak böyle sorulmadı” dedi, şunları ekledi: 

“Bize sadece, başka düşünce ve önerilerimiz olup olmadığı soruldu ve bir uzlaşı prosedürü sonucu olabileceğine inandığımız önerilerimiz varsa söylememiz istendi. Biz çok net cevap verdik. Bizim için Kıbrıs sorununun çözüm çabası, Güvenlik Konseyi’nin koyduğu parametreler içerisindedir, bunun dışına çıkılmasını kabul etmeyiz. Çabanın Crans-Montana’da kalınan yerden devam etmesinde ve Genel Sekreter’in orada (Crans-Montana’da) görüşülen paketinin idamesinde ısrarlıyız. Başka hiçbir alternatif önerimiz yoktur, olmasını da istemiyoruz dedik.”

ÇIKMAZ İLAN EDİLİRSE: Kıbrıslı Rum Müzakereci Mavroyannis, çıkmaz ilan edilmesi olasılığı sorulduğunda, Crans-Montana’yı izleyen dönemdekine benzer bir duruma (toparlanma süreci) işaret etti. “Genel Sekreter şimdi de toparlanma sürecinin devam ettiğini söyleyecek” kanaatini dile getiren Mavroyannis, “Sorun, bu toparlanma döneminin, uzayıp sağlamlaştığında özlü çıkmaza sürüklemesidir” dedi.