ABD, Kıbrıs’tan İsrail’e silah taşıyor

ABD, Kıbrıs’tan İsrail’e silah taşıyor

İsrail’in prestijli gazetesi Haaretz, 40’tan fazla ABD nakliye uçağı, 20 İngiliz nakliye uçağı ve yedi ağır nakliye helikopterinin Kıbrıs’taki büyük İngiliz üssü RAF Ağrotur’a uçarak, teçhizat, silah ve kuvvet taşıdığını yazdı.

Habere göre Ağrotur’daki İngiliz üsleri, uzun zamandır Ortadoğu’daki İngiliz askeri operasyonları ve bombalama harekâtları için merkez konumundadır. Tel Aviv’e 180 mil uzaklıkta bulunan üsse uçuş süresi 40 dakikadır.

Haaretz’in haberine göre uçaklar Avrupa’daki ABD ve NATO’ya ait stratejik depolardan gelen kargoları taşıyor. ABD uçuşlarının yaklaşık yarısının “askeri yardım sağlama” amaçlı olduğu ifade ediliyor.

Declassified, ABD silah ve ekipmanlarının RAF Ağrotur’a, büyük bir olasılıkla Türkiye, İspanya ve Almanya’daki ABD üslerinden teslim edildiğini ortaya çıkardı.

18 ve 24 Ekim tarihlerinde iki devasa C-17A Globemaster askeri uçağını İspanya’nın güneyindeki Rota’da bulunan hava üssünden Ağrotur’a uçurdular. 25 Ekim’de Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nden Ağrotur’a başka bir C-17 daha uçtu.

C-17, 134 personel ve Abrams tankları ve Black Hawk helikopterleri de dahil olmak üzere, birçok askeri teçhizatı taşıma kapasitesine sahiptir.

ABD Ordusu, C-17’nin rolünün, “potansiyel bir savaş alanı yakınında etkili bir muharebe gücünü hızla taşımak ve muhafaza etmek” olduğunu belirtiyor.

5 Kasım’da bir ABD C-130J Hercules askeri nakliye uçağı, Türkiye’nin güneyindeki Adana’dan RAF Ağrotur’a uçtu. Adana, 5.000 Amerikalı çalışanı ile önemli bir ABD tesisi olan İncirlik Hava Üssü’ne ev sahipliği yapmaktadır. Hercules, 128 muharip asker ve 19.600 kg kargo taşıyabilir.

Declassified, Gazze’ye yönelik bombardıman harekâtının başlamasından iki ay önce, bu üslerden gelen hiçbir ABD Hava Kuvvetleri (USAF) uçağı bulamamıştır. Haaretz’in haberine göre İsrail’in güneyinde Negev çölü yakınlarında bulunan Nevatim hava üssüne inen ABD uçakları İsrail ordusuna silah sevkiyatı yaptı. Buna ek olarak, Tel Aviv’deki Ben Gurion havaalanına inen ABD uçakları, diğer şeylerin yanı sıra, zırhlı araçları da taşıyordu.

Silah sevkiyatı

Son 12 gün içinde Ağrotur’dan İsrail’e giden USAF’ın 4 uçuşu tespit edilmiştir.

Uçaklar, İspanya’dan CASA ve Endonezya’dan IPTN tarafından ortaklaşa geliştirilen CN-35’ler ve C-295’lerdi. Askeri rolleri arasında deniz devriyesi, gözetleme ve personel ve silah taşımacılığı yer almaktadır. C-295, 71 asker ve 9,250 kg yük taşıyabilir.

Bir başka USAF uçağı 8 Kasım akşamı geç saatlerde Ağrotur’dan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a uçtu ve bir saat sonra tekrar Ağrotur’a döndü. Ne alındığı ya da ne bırakıldığı bilinmiyor.

Declassified, İngiltere Savunma Bakanlığı’na Kıbrıs’taki üssünden İsrail’e hangi ABD uçaklarının uçtuğunu ve ne taşıdıklarını sordu.

Kalkınma Bakanlığı sözcüsü bilgileri açıklamayı reddederek şunları söyledi: “İsrail ve Gazze’deki durum karşısında uluslararası ortaklarımızla birlikte çatışmayı yatıştırmak, istikrarı güçlendirmek ve bölgedeki insani yardım çabalarını desteklemek için çalışıyoruz. Birleşik Krallık üslerinin her türlü kullanımı bu hedefler doğrultusunda olacaktır.”

Ancak İngiliz hükümetinin Amerikan uçaklarında ne olduğunu bildiğine inanılıyor.

GKRY Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisinde şunları söyledi: “Kıbrıs’taki Egemen Üs Bölgelerinin kullanımını içeren herhangi bir ABD operasyonu için Birleşik Krallık’ın izni gerekecektir.”

“En önemli uluslararası konuşlanma”

Haaretz, Güney Kıbrıs’ın İsrail’in Gazze’deki bombardıman harekâtı ile ilgili askeri operasyonlar için “en önemli uluslararası güç ve teçhizat konuşlandırmasını” sağladığını yazdı.

Declassified, 11 Ekim’den bu yana 33 Birleşik Krallık askeri nakliye uçağının, Gazze’nin bombalanmaya başlamasından hemen sonraki iki hafta boyunca her gün dahil olmak üzere Ağrotur’dan Tel Aviv’e uçtuğunu ortaya çıkardı.

GKRY Dışişleri Bakanlığı bu uçuşlardan 17’sini doğruladı, ancak uçaktaki yük ya da personel hakkında bilgi vermeyi reddetti.

Bu uçuşların bazılarında Birleşik Krallık özel kuvvetlerinin İsrail’e gönderilmiş olması olasıdır. Dışişleri Bakanlığı, İngiliz basınının SAS’ın Gazze’deki rolüyle ilgili haber yapmasını engellemek için medyadan “ulusal güvenliğe” zarar verebilecek bilgileri yayınlamamalarını talep eden bir “D Uyarısı” yayınladı.

The Sun gazetesi 27 Ekim’de SAS’ın Kıbrıs’a konuşlandırıldığını yazdı.

New York Times’ın 2 Kasım’da yayınladığı habere göre, diğer gizli faaliyetler arasında Gazze Şeridi üzerinde uçan ABD gözetleme insansız hava araçları da yer alıyor.

İHA’lar gazete tarafından bir uçuş takip sitesinde tespit edildi ve daha sonra iki ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi tarafından doğrulandı.

Gazete, uçakların ABD Özel Harekât Kuvvetleri tarafından kullanılan MQ-9 Reaper’lar olduğunu kaydetti.

Haberde, New York Times’ın insansız hava araçlarının nereden havalandığını tespit edemediği belirtildi.

Uçuş rotası, diğer olası yerlerin yanı sıra Ağrotur olabileceğini gösteriyor.

GKRY Dışişleri Bakanlığı, ABD insansız hava araçlarının Kıbrıs’taki İngiliz üssünden uçup uçmadığını ne doğruladı ne de yalanladı.

ABD’nin gizliliği

ABD ordusu ve istihbarat servislerinin Kıbrıs’taki İngiliz üslerindeki varlığının niteliği gizlilikle korunmaktadır. İngiltere’nin Kıbrıs’ta adanın doğusunda Dikelya ve batısında Ağrotur olarak bilinen iki “Egemen Üs Bölgesi” bulunmaktadır ve bunlar adanın yüzölçümünün %3’ünü oluşturan büyük, çok gizli askeri ve istihbarat tesisleridir.

USAF’ın Kıbrıs’taki İngiliz topraklarında neredeyse yarım asırdır bir üssü var, ancak bu üssün büyüklüğü uzun süredir gizli tutuluyor.

Declassified, ABD’nin Ağrotur’daki konuşlanmasını 129 havacı ile genişlettiği ve personelini barındırmak için 1,5 dönümlük bir arazi üzerine 147 odalı yeni bir tesis inşa ettiğini ortaya çıkardı.

Ayrıca bir ABD casus gücü olan 1. Keşif Filosu’nun (ERS) daimî olarak İngiliz üssüne konuşlandırıldığı ortaya çıktı. Bu filo ABD Ordusu’ndaki en eski uçan birimdir ve aslen CIA tarafından işletilen U-2 casus uçağı için yüksek irtifadaki tüm istihbarat ve keşif ekiplerinin eğitiminden sorumludur.

Kaliforniya’daki Beale Hava Kuvvetleri Üssü’nde bulunan ERS, ABD’li silah şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen bir gözetleme uçağı olan RQ-4 Global Hawk ile yılda 2.400 saat “savaş destek” görevi de yürütüyor.

Şu ana kadar Gazze’den 230 mil uzakta konuşlu filonun İsrail askeri operasyonlarına yardımcı olmak üzere istihbarat ya da muharebe desteği sağladığına dair herhangi bir bulgu ortaya çıkmadı. Declassified bununla ilgili soru sorduğunda, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı bunu ne doğruladı ne de yalanladı.

GKRY Dışişleri Bakanlığı ayrıca Britanya topraklarında bulunan ABD askeri personelinin sayısını da açıklamayı reddediyor. İngiliz üslerinde çalışan bir Kıbrıslı geçen yıl şunları söyledi:

“Büyük bir ABD varlığı var, nasıl işlediğini ya da nedenini bilmiyorum.”

New York Times’ın haberine göre Pentagon, aralarında Kara Kuvvetleri Delta Force ve Deniz Kuvvetleri SEAL Team 6’nın da bulunduğu Müşterek Özel Operasyonlar Komutanlığı’na bağlı komando timlerini, “ABD vatandaşlarının bölgeden çıkarılmasına yardımcı olmak üzere ihtiyaç duyulması halinde hazır bulunmaları için” sessizce Kıbrıs’a konuşlandırdı.

GKRY lideri Nikos Hristodulidis buna ne yanıt verdi

Hristodulidis, 6. BPW Akdeniz Sempozyumu çerçevesinde gazetecilerin, ABD silah sistemlerinin Ağrotur’daki üslerden İsrail’e transfer edildiğine dair İngiliz haberleriyle ilgili sorularını yanıtlarken, böyle bir bilgi olmadığını ve Kıbrıs’ın “askeri operasyonlar için bir üs olarak kullanılamayacağını” söyledi.

Hristodulidis aksine, “ülkemiz, eylemleriyle, yaklaşımlarımızın insani karakterini, insani koridor için gösterdiğimiz bu çabayı ve aynı zamanda nüfusun bölgeden uzaklaştırılması için gösterdiğimiz büyük çabayı göstermektedir. Ülkemiz hem İngilizler hem de Amerikalılar tarafından kullanıldı ve çok iyi bir iş birliğimiz var” dedi.

Benzer Haberler