
Rum enerji bakanından açıklama
Rum Medyası Çeviri
BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta kendisine eşlik eden gazetecilere verdiği brifingde, İsrail Başbakanı ile gerçekleştirdiği görüşmeye atıfta bulunarak, Doğu Akdeniz’de yapılacak ortak sondajdan söz etti.
Recep Tayyip Erdoğan “İsrail ile enerji sondajına başlayacağız. Sadece Türkiye’ye değil, Türkiye’den Avrupa’ya da enerji nakil hatlarını işletmeye başlayacağız” dedi.
İsrail ise Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediklerine ilişkin herhangi bir yorum yapmadı.
Ancak İsrail basınında dün yer alan haberlere göre Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması önerisine Benjamin Netanyahu şu yanıtı verdi: “Konu değerlendirilmektedir. İsrail’in önünde dört farklı seçenek var ve bu seçenekler eninde sonunda tek bir çözüme ulaşma ihtimalini dışlamıyor.”
GKRY Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu Erdoğan’ın iddialarını ANT1’e yorumladı ve bu iddiaların güvenirliğini sorguladı. Yorgos Papanastasiu “İki devletin birlikte sondaj yapmaya katkıda bulunmalarını ilk kez duyuyorum. Sondaj genellikle şirketler tarafından yapılır. İki ülkenin ortak sondaj yapmasına katkıda bulunmak beni şaşırttı” dedi.
Yorgos Papanastasiu İsrail’in, Rum hükümetine Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi çabalarında egemenlik haklarına meydan okuyacak herhangi bir adım atmayacağı güvencesini verdiğini, Rum tarafı ve Tel Aviv arasında devam eden görüşmelerle bağlantılı olarak İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören boru hattı hakkında da yorumda bulundu.
Papanastasiu “Bizim İsrail ile yaptığımız görüşmelerin daha gerçekçi olduğunu düşünüyorum çünkü böyle bir anlaşmanın çok önemli bir parçası olan ve uzun süredir devam eden bir güven var” dedi.
Bu arada GKRY lideri Nikos Hristodulidis Chevron’dan sonra dün akşam New York’ta Exxon heyeti ile bir araya geldi. Şirketin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinin faaliyet gösterdiği parsellerdeki planlarına ilişkin konular ele alınırken, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Rum hükümetinin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki planlarının uygulanmasına yönelik eylemleri de görüşüldü.