Connect with us

GÜNDEM

En az güven duyulan kurumlar; hükümet, Cumhurbaşkanlığı ve sendikalar

Published

on

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi tarafından Haziran 2024 döneminde 500 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen ankete göre, ülkede işlerin doğru yönde gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 17.47, iki sene içerisinde kendi mali durumunun daha kötü olacağını düşünenlerin sayısı ise yüzde 53.61. Toplumun en çok güven duyduğu üç kurum polis, yargı ve ombudsman olurken, en az güven duyulan kurumlar ise hükümet, Cumhurbaşkanlığı ve sendikalar oldu.

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) tarafından Haziran 2024 tarihinde 500 kişinin katılımıyla düzenlenen anket sonuçları açıklandı.

Katılımcılar arasında sadece yüzde 17.47 oranında bir kesim toplumda işlerin doğru bir yönde gittiğini, ekonomik durumun iki sene içerisinde daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranının ise yüzde 12.9.

Katılımcılar, Cumhurbaşkanına güvenin yüzde 19.5, hükümete güvenin yüzde 17.5 ve Meclis’e güvenin yüzde 20.2 olduğunu belirtti. Buna göre, her 5 kişiden 4’ünün ülkeyi yönetenlere güvenmediği ortaya konuldu. Söz konusu verileri yorumlayan CMIRS Direktörü Mine Yücel, en önemli sorunlar arasında ilk 5 sırada iki sorunun ‘yeteneksiz ve beceriksiz liderler’ ve ‘yolsuzluk’ olduğunu ve yönetim sorunu olduğuna dikkat çekti.

“Bugün ülkede yaşayanların yüzde 50’si bu ülkenin yaşanabilir olduğunu düşünmüyorsa bu oldukça düşündürücü bir durumdur” diyen Yücel, ülkenin nüfus ve ekonomik yapısının sürdürülebilir olmadığını, bunu düzeltmesi gereken siyasilerin de güven duyulmaması toplumu ciddi bir umutsuzluk içerisine sürüklediğini vurguladı.

Yücel açıklamasına şöyle devam etti:

“Ülke genelinde ekonomik ve sosyal sorunlar tavan yapmışken, yolsuzluk, rüşvet vs. gibi etkenler sayesinde sosyal güven ciddi bir erozyona uğramışken, en çok ihtiyaç duyulan şey toplumun birlik ve beraberliğini sağlayacak, yeniden kendine güvenini yerine getirecek ve ortak bir hedef ve vizyon çerçevesinde toplumu birleştirecek bir yönetim ve liderdir. 

Toplumsal özgüvenin yeniden yerine gelmesi için ciddi bir sosyal kontrat yenilemesine ihtiyaç vardır.  Toplumla devlet kurumlarının/ülke yönetiminin yeniden birbirine güven duyması için adalet duygusunun yeniden yerleştirilmesine, ülke yönetiminde vizyon, plan ve denetime ihtiyaç vardır.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

”SURİYE İLE KKTC MEB ANLAŞMASI İMZALAYACAK, KIBRIS’I HARİTADAN SİLECEKLER…”

Published

on

Continue Reading

GÜNDEM

AB’DE DEMOKRASİDE EN KÖTÜ ÜLKELER: YUNANİSTAN, (güney) KIBRIS

Published

on

Continue Reading

GÜNDEM

MİÇOTAKİS’DEN SURİYE İLE MEB ANLAŞMASI AÇIKLAMASI: KABUL ETMEYECEĞİZ

Published

on

Continue Reading

ÖNE ÇIKAN

Kıbrıs'ta doğru yorum, doğru haber